BARNVAGNSGUIDE

 

Barnvagnen består av chassi, liggdel och sittdel

Vi på Babyproffsen vill underlätta för er som blivande föräldrar och hjälpa er förstå vagnens olika delar. På detta sätt kan det bli lättare när ni sedan står i butiken för att få hjälp. Vi har därför brutit ner vagnen i dess olika beståndsdelar och ger er generell information om dess funktioner. Ta med era val och önskemål till er närmsta Babyproffsenbutik så hjälper vi er med vilken vagn som passar era önskemål.

De olika beståndsdelarna en vagn har är ett chassi, en liggdel och en sittdel. För att förenkla kan man säga att det finns tre olika typer av chassin, två typer av liggdelar och två typer av sittdelar. Andra saker som kan vara bra att köpa till din vagn är skötväska, åkpåse, regnskydd, myggnät, längre suflett till sommaren och babyskydds­adapter. Adaptern ger dig möjligheten att klicka fast babyskyddet på din barnvagn. Här är det viktigt att se till att adaptern är kompatibel med din barnvagn och ditt babyskydd. Det bästa är att åka till butiken och klämma och känna på alla delar för att t ex känna vikt och se storlekar. Kom även ihåg att beställa din barnvagn i god tid, då vissa vagnar kan ha längre beställningstid.

 

 

 

 

 

1. Chassi

Fyra fasta hjul
Detta rejäla chassi passar perfekt till ojämn terräng som grusväg, elljusspår eller snö och har fyra fasta luft­pumpade däck. 

Stora svängbara hjul
Detta chassi har stora svängbara framhjul som går att låsa vid de tillfällen du går promenad på långa, raka sträckor och är i terräng.

Små svängbara hjul
Detta chassi är mer anpassat för dig i staden. Det har små svängbara framhjul, som går att låsa, och du kan smidigt ta dig fram i trånga utrymmen och promenera på gator. Det är ett lätt och smidigt chassi. 
 

.....................

2. Liggdel

 Liggdelen används från det att barnet är nyfött fram till att det är 6-8 månader och har lärt sig att sitta.

Separat liggdel
Detta alternativ är oftast mer rymligt för barnet, vilket gör att det blir luftigare på sommaren och finns mer plats för en rejäl åkpåse under vintern. 

Lift (hård/mjuk)
Liften är lättare än den separata liggdelen och placeras i vagnens sittdel (endast standard). Till skillnad från den separata liggdelen har liften bärhandtag för att smidigt kunna bära med sig barnet vid utrymmen där vagnen inte får plats.

....................

3. SittdelNär barnet vuxit ur sin liggvagn och är stor nog att sitta upp kan du börja använda sittdelen. 

Standard
Här fälls ryggdelen så att liggläget blir plant eller med viss lutning. Detta alternativ erbjuder barnet mer utrymme för sömn och ger barnet möjligheten att sova på sidan. Denna sittdel är oftast mer ombonad. Liftar placeras i denna sits.

Ergonomisk
Barnet sitter oftast högre upp i denna sittdel. När barnet ska sova lutas hela sätet bakåt och barnet sover alltså i en slags sittande position. Denna sittdel väger mindre och tar mindre plats. Liftar går ej att placera i denna sits.

iuoiuo

När barnet kommit upp i en ålder på cirka sex månader kan man även välja att köpa sulky. Kom ihåg att rekommendationerna är att barnet ska vara vänt mot dig första tiden, välj därför en vändbar sulky om ditt barn är under ett år gammalt. Det finns två olika modeller att välja på - paraplysulky eller sulky. Beroende på barnvagnsmärke och modell kan ryggstödet lutas, vilket möjliggör viloläge i olika steg.

Paraplysulky
Liten och smidig med små svängbara framhjul. Paraplysulkyns litenhet gör den praktisk att ta med sig på semesterresan eller där man kan behöva ta sig fram smidigt. Ihopfälld blir den smal och avlång.

Sulky
Mellanting på sittvagn och paraplysulky. Denna sulky är oftast stabilare än paraplysulkyn. Ihopfälld blir den bred men platt.

Det nödvändigaste i skötväskan

Blöjor
Skötunderlag
Komplett ombyte kläder
Tvättservetter våta/torra
Små plastpåsar till använda Små frottéhanddukar till amning
Skötbord, torkning

 

Se alla våra barnvagnar här

Se några omtyckta varumärken här:

BABYBJÖRN BABYCARE BABYTRAVEL BABYSLEEP BRITAX BUGABOO CYBEX EMMALJUNGA JOOLZ MAXI-COSI STOKKE

Varumärken

Gilla oss på Facebook för att se nyheter, kampanjer och tävlingar.